SVETOGORSKE TURE

TERMIN: 19-23.06.2017. (IMA JOŠ JEDNO SLOBODNO MESTO!)

CENA: 140 EVRA

Radi blagovremenog dobijanja vize, PRIJAVE SU NAJKASNIJE MESEC DANA PRE POLASKA GRUPE! Grupa je ograničena na 9 ljudi.
U cenu su uračunati troškovi prevoza i putarina od Beograda do Uranopolisa i nazad, kao i troškovi vozača i organizacije. Ture se organizuju preko agencije NNK Internacional. U cenu nije uračunata svetogorska viza (25 evra-plaća se na licu mesta u Uranopolisu) i ostale karte za brodove i buseve.
Prijave se mogu poslati na mejl: nenad.andric@futura.edu.rs ili na broj 0641833409. Uz prijavu obavezno poslati broj pasoša, ime i prezime.
PLAN PUTA:
18.06. – Polazak iz Beograda u 17:00 časova, iz Skerlićeve ulice (sa parkinga ispod Narodne bibiloteke i hrama Sv. Save).
19.06. – U Uranopolis stižemo u ranim jutarnjim časovima. Nakon što izvadimo vizu (25 evra), ukrcavamo se na trajekt u 09:45. Cena brodske karte do hilandarske luke Jovanice je 5,5 evra. Kombi nas vozi do Hilandara, tamo smo oko 11:00 časova. Slobodno vreme do večere i liturgije (17:00 časova) iskoristićemo za obilazak manastirskog kompleksa i odlazak do hilandarskog skita Svetog Vasilija na moru i do zilotskog manastira Esfigmen. I skit i manastir su od Hilandara udaljeni oko sat vremena hoda. Staza je potpuno ravna i uopšte nije naporna za pešačenje. Usput ćemo videti maslinu koju je zasadio car Dušan i koja još uvek rađa, česmu kralja Aleksandra i pirg kralja Milutina.
Susret sa zilotima iz manastira Esfigmen je poseban doživljaj. Tamo se nalaze i četvorica srpskih monaha, možda ćemo imati prilike i da popričamo sa nekim od njih. Ziloti ne pominju vaseljenskog patrijarha u svojim molitvama još od 1964. godine, nakon što se vaseljenski patrijarh Atinagora sastao s papom. Tada su skinute međusobno bačene anateme sa pravoslavne i rimokatoličke crkve. Ziloti smatraju da je to početak ekumenizma, tj. ujedinjavanja dve crkve sa papom kao poglavarom. Ziloti nemaju nikakvu pomoć od grčke vlade kao ostali manastiri, prinuđeni su da se sami snalaze. Vaseljenski patrijarh je bacio anatemu na njih i nekoliko puta je slao policiju da ih izbaci sa Svete Gore. Šta se tada dešavalo, ispričaće nam srpski monasi koji borave u Esfigmenu. Godine 2004, kada je goreo Hilandar, ziloti su prvi pritekli u pomoć.
Iznad Esfigmena nalazi se pećina u kojoj se podvizavao Sveti Antonije Kijevsko-Pečerski, otac ruskog monaštva i osnivač prvog ruskog manastira, čuvene Kijevsko-Pečerske lavre. Ko bude želeo, može otići do pećine. Noćenje u Hilandaru.
20.06. – Nakon liturgije i ručka, kombi nas vozi do luke Jovanica, gde se ukrcavamo na trajekt koji nas vozi do svetogorske luke Dafni. U Dafniju hvatamo brod do svetogorske pustinje, Karulje. Oko 14:00 časova pristajemo na karuljski dok. Obilazimo, tzv. spoljašnju Karulju i skit posvećen našem Svetom Savi. Na Karulji uglavnom borave Rusi, ali ima i manji broj Srba. Imaćemo prilike i da razgovaramo sa nekim od karuljskih pustinjaka. Ko bude želeo, moći će sa mnom da se spusti u unutrašnju Karulju, najsuroviji i najnepristupačniji deo Svete Gore. Ali i najsvetiji. Unutrašnju Karulju čine pećine i isposnice, od kojih su neke na ivicama stena, poput orlovskih gnezda.
Oko 17:00 časova, peške krećemo ka manastiru Svetog Pavla, gde ćemo prenoćiti. Usput ćemo obići keliju Danileja, 15 minuta udaljenu od Karulje. Monasi ove kelije slove za najbolje svetogorske ikonopisce. Imaćemo prilike da ih vidimo kako ikonopišu.
Zatim nastavljamo ka skitu Svete Ane, udaljenom pola sata hoda od Danileja. Usput prolazimo kroz skit Male Svete Ane. Ako budemo imali vremena, obići ćemo pećinu starca Josifa Isihaste.
U skitu Male Svete Ane videćemo netruležno levo stopalo Svete Ane, Bogorodičine majke. Sa terase ovog skita pruža se fantastičan pogled na morsku pučinu, okolne kelije i isposnice.
Krećemo dalje ka Novom Skitu, pola sata udaljenom od skita Male Svete Ane. Novi Skit čini mnoštvo kelija povezanih uskim uličicama, imaćete osećaj kao da ste u nekom primorskom gradiću. U Novom Skitu ćemo obići grob starca Josifa Isihaste.
Na pola sata hoda od Novog Skita, nalazi se manastir Svetog Pavla. Manastir Svetog Pavla je naša krajnja destinacija za ovaj dan. Sveti Pavle je nekada pripadao Srbima. Manastir su dosta pomagali vladari iz loze Brankovića. Postoji predanje da je u manastiru sahranjen i Vuk Branković. Srbi su uvek rado viđeni gosti u Svetom Pavlu.
Staza od Karulje do Svetog Pavla nije preterano naporna za pešačenje i prelazi se za 2,5 sata hoda.
Noćenje u manastiru Sv. Pavla ili skitu Svete Ane.
21.06. – Oko 10:00 časova, peške krećemo prema luci. Usput obilazimo mesto na kome je srpska princeza Mara Branković predala darove igumanu Svetog Pavla. Po predanju, Bogorodica se javila Mari Branković i upozorila je da odmah napusti ovo mesto, jer je ženama ulaz na Svetu Goru zabranjen.
Oko 10:30 ukrcavamo se na brod koji nas vozi do glavne svetogorske luke, Dafni. Cena karte je oko 4 evra. U podne, autobusom krećemo prema Kareji, prestonici Svete Gore. Cena karte je oko 3 evra. Spavaćemo u skitu Svetog Andreja, koji se nalazi na 5 minuta hoda od Kareje. Ovaj skit je nekada pripadao Rusima. Skit Svetog Andreja je najveći skit na Svetoj Gori, veći je čak i od mnogih manastira. O njegovoj veličini govori podatak da je u njemu svojevremeno boravilo oko 2000 monaha! U skitskoj crkvi se čuva deo glave apostola Andreja Prvozvanog. U crkvi se nalazi i velika ikona našeg Justina Popovića.
Oko 14:00 časova ćemo se smestiti u sobe. Zatim krećemo u obilazak Kareje. U Kareji se nalaze prodavnice u kojima se mogu obnoviti zalihe hrane. Obići ćemo najstariju svetogorsku crkvu, Protat. U crkvi se čuva čudotvorna ikona Dostojno Jest. Posetićemo obližnji manastir Kutlumuš, isposnicu Svetog Save i hilandarsku keliju Paterica. Ako bude vremena, moguć je i obilazak kolibe starca Pajsija Svetogorca.
U isposnici Svetog Save nalazi se čudotvorna ikona Mlekopitateljica i igumanski štap Svetog Save – paterica. Štap se donedavno nalazio u hilandarskoj keliji Paterica, po kojoj je i dobio ime.
Noćenje u skitu Sv. Andreja.
22.06. – U 08:45 busom odlazimo do manastira Iviron. Cena karte je 3 evra. Manastir su osnovali Gruzijci. Po predanju, u blizini Ivirona se iskrcala Bogorodica i zatražila od Gospoda da Sveta Gora bude njen udeo u vaseljeni. U Ivironu se nalazi jedna od najpoštovanijih svetogorskih ikona Bogorodice, čudotvorna Portaitisa (Vratarka).
Oko 10:30 busom odlazimo nazad u Kareju. Oko 13:00 časova, bus nas vozi do manastira Velika Lavra, gde ćemo prenoćiti. Cena karte je 7 evra. Postoji i varijanta da, oko 09:30, od Ivirona peške krenemo ka sat vremena udaljenom manastiru Stavronikita, a zatim od Stavronikite ka sat vremena udaljenoj Kareji. Ova akcija zavisiće od raspoloženja grupe i fizičke spreme. Inače, Stavronikita je najmanji i najlepši manastir na Svetoj Gori. U manastiru se čuva čudotvorna ikona Svetog Nikole, jedinstvena po tome što je rađena u mozaiku.
Oko 14:00 časova stižemo u Veliku Lavru, najstariji svetogorski manastir. Manastir je osnovao Sveti Atanasije Atonski, 963. godine. Njegove mošti počivaju u glavnoj manastirskoj crkvi.
Nakon što dobijemo smeštaj, ko bude želeo, može sa mnom da pođe do sat vremena udaljenog rumunskog skita Prodrom. Staza nije naporna, ide se glavnim, prašnjavim drumom, velika je verovatnoća da ćemo ustopirati neka kola. Skit je posvećen Svetom Jovanu Preteči i u njemu se nalazi jedna od dve nerukotvorene svetogorske ikone Majke Božije.
Na 15 minuta od Prodroma, nalazi se pećina Svetog Atanasija Atonskog. Ko želi, može poći sa mnom u obilazak. Ako bude zainteresovanih, obići ćemo i dve simpatične kelije, keliju Svetog Mine i keliju Pokrova Presvete Bogorodice. Kelija Svetog Mine je, zapravo, manja tvrđava. Kelija se nalazi na najjužnijoj tački atonskog poluostrva, na prelepom mestu.
Noćenje u Velikoj Lavri.
23.06. – Rano izjutra, oko 07:00 časova, bus nas vozi do Kareje. Cena karte je 7 evra. U Kareji ćemo iznajmiti kombi koji će nas odvesti do Starog Rusika (nekadašnjeg manastira a danas skita), gde se zamonašio Rastko Nemanjić. Nakon obilaska skita, peške se spuštamo do ruskog manastira Svetog Pantelejmona (45 minuta hoda nizbrdo). Usput ćemo obići mlin starca Siluana, najvećeg ruskog svetitelja dvadesetog veka. U Sv. Pantelejmonu obilazimo manastirski kompleks i celivamo mošti svetitelja.
U 12:20 se ukrcavamo na trajekt koji nas vozi do Uranopolisa. U Beograd stižemo između 01:00-02:00 časova.

Na ovim linkovima možete pročitati nešto više o mojim svetogorskim hodočašćima:
http://www.planine.net/balkan/grcka/sveta-gora-atos-2033-m-2010-god/
http://www.planine.net/balkan/grcka/vaskrs-na-svetoj-gori-2011-god/
http://www.planine.net/balkan/grcka/sveta-gora-karulja/
http://www.planine.net/knjiga-o-svetoj-gori/

NAPOMENA:
U manastirima se obeduje dva puta dnevno, uglavnom ujutru oko 08:00 časova i predveče oko 17:00 časova, mada sve zavisi od manastira do manastira. Hrana je posna u posne dane, meso se ne jede nikad. Jutarnja liturgija počinje uglavnom oko 06:00 časova i traje oko sat i po. Večernja liturgija počinje u 17:00 ili 18:00 časova (zavisi od manastira) i traje manje od sat vremena. Liturgije nisu obavezne, ali bi bilo lepo da se prisustvuje. Hrana i prenoćište su besplatni, ko želi, može da ostavi prilog.
U manastirima u kojima ćemo noćiti postoje tuševi, osim u skitu Svetog Andreja. Zato preporučujem da ponesete vlažne maramice. Poneti i peškir, sapun, pribor za ličnu higijenu. Obavezno poneti zaštitu od sunca (kapu, maramu, zaštitnu kremu).
Od preobuke, poželjno je imati nešto pogodno za pešačenje (preporučujem dva para trenerki ili planinarskih pantalona), aktivne majice i sl. Poželjno je da cipele budu jake, najbolje duboke gojzerice, zbog konfiguracije terena (makadam, kamenje, tvrda zemlja). Od garderobe poneti samo ono što može da stane u ranac. Torbe, koferi i sl. samo će vam praviti problem. Planinarski štapovi znatno olakšavaju pešačenje.
Poželjno je poneti energetsku hranu, suvo voće, konzerve i plazma keks su najbolje rešenje. Što se tiče vode, dovoljno je poneti flašu od 2 litra i puniti je u svakom manastiru. Bilo bi lepo ako bi svako poneo malo hrane i za karuljske pustinjake.

karulja

Karulja

karulja3

Karuljsko uvo

karulja1

Karulja

karulja2

Crvena pećina na Karulji

danileji

Danileji

noviskit

Novi Skit

malasvana

Skit Male Svete Ane

sv.pavle

Sveti Pavle

sv.andrej

Skit Sv. Andreja

protat (2)

Protatska crkva u Kareji

paterica

Paterica

iviron

Iviron

stavronikita

Stavronikita

lavra

Velika Lavra

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prodrom

sv.mina

Kelija Svetog Mine

ksiropotam

Ksiropotam

pantelejmon

Sveti Pantelejmon

hilandar

Hilandar

milutinovpirg

Pirg kralja Milutina

skitsvvasilija

Skit Sv. Vasilija na moru

esfigmen

Esfigmen

dohijar

Dohijar

ksenofont

Ksenofont

Agios Oros mapa

Mapa Svete Gore


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/